×

Error message

  • Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in include_once() (line 1374 of /home/logixpny/public_html/folkloren-portal.eu/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in FieldCollectionItemEntity->fetchHostDetails() (line 313 of /home/logixpny/public_html/folkloren-portal.eu/sites/all/modules/field_collection/field_collection.entity.inc).
лого Женска фолклорна група „Шарена китка” към Народно читалище "Христо Ботев-1925" с.Антон

Информация

с. Антон, пл. "Съединение" №1

narodno_4italiwte@abv.bg

посещения: 8 238

Свали

Социални Линкове:

За Контакти

Певчески Групи Женски групи Фолклорни ансамбли Самодейни ансамбли

Описание:

Народно читалище "Христо Ботев - 1925" е основано на 21 декември 1923 г., макар идеята за създаването му да се ражда още през 1910 г. За пръв председател на читалищното настоятелство е избран Александър Цончев.

В началото цялата читалищна дейност се организира от учители в местното училище. Те са сценаристи, режисьори, актьори и хореографи на всяка изява. Постепенно представленията, вечеринките и забавите привличат цялата общност, ангажират вниманието й и я правят съпричастна със съдбата на институцията.
Както навсякъде, така и в Антон библиотеката е в сърцето на читалището. Първоначално състояща се от няколко окъсани тома, разположени в местното кафене, с годините библиотеката развива колекцията и самостоятелната си дейност – провеждат се сказки, четения за по-възрастните посетители, представят се нови книги. Към края на 2013 година библиотечният фонд наброява повече от 15 400 тома отбрана литература.

В средата на 30те години на минали век към читалището е организиран народен университет, където учителите четели беседи, осведомяващи населението за новостите в селското стопанство. Изнасят се реферати и за историята и географията на района, обсъжда се международното положение. 
Създава се певческа и театрална група, които изнасят представления и извън пределите на региона. Пиеси като „Свобода или смърт”, „Дойчин” и „Левски” печелят слава на театралната трупа, участник в която е самият Стефан Минев – Антон, патрон на селото.

Днес в НЧ „Христо Ботев – 1925” дейност развиват:

- Детски състав за народни танци
- Женски хор за обработен фолклор „Шарена китка”
- Вокална формация
- Детска театрална трупа.

Сред празниците отбелязвани в празничният календар на читалището с различни прояви са:

Националния празник на Република България – 3ти март, Великден, Майски празници на Община Антон, Деня на славянската писменост и култура, Международния ден на детето, Деня на народните будители - 1ви ноември, Коледа и много други. В последните няколко години читалището постави началото и на две нови традиции – „На виното с любов” – среща на местни винари и дегустация на вина, провеждаща се в средата на февруари, и Празник на тиквата - празник на есенното изобилие, отбелязван в последната седмица на октомври.

 

Народно читалище "Христо Ботев - 1925" село Антон:

- председател:   Донка Николова

- секретар:   Нонка Иванова

- библиотекар: Марина Стефанова

Споделете: