×

Error message

  • Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in include_once() (line 1374 of /home/logixpny/public_html/folkloren-portal.eu/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in FieldCollectionItemEntity->fetchHostDetails() (line 313 of /home/logixpny/public_html/folkloren-portal.eu/sites/all/modules/field_collection/field_collection.entity.inc).
лого Фолклорен ансамбъл към Народно читалище "Отец Паисий-1926г." село Красново

Информация

общ. Хисария, с. Красново, ул."Първа" №31

otecpaisii26@abv.bg

посещения: 3 418

Свали

За Контакти

Певчески Групи Фолклорни ансамбли Самодейни ансамбли

Описание:

 Народно читалище "Отец Паисий-1926г."Народно читалище "Отец Паисий-1926г." село Красново е действащо с развиваща дейност.

 

снимка на Фолклорен ансамбъл към Народно читалище "Отец Паисий-1926г." село Красново

 

За читалището

На 09.01.1926г. местни родолюбци, водени от любовта към родния край и желанието да се поддържа пламъка на знанието и традициите основават читалището в село Красново. Нарекли го "Отец Паисий" по предложение на свещеник Михаил Боев. То е символ на културата, истинско огнище за съхраняване на националното самосъзнание, център за развитие и подпомагане на любителското художествено творчество, за усещане магията на словото и песента, средище на празненства, концерти и чесвания.

И до ден днешен то е светиня за красновци, място на родолюбие, дух и светлина, минало и традиции, настояще и бъдеще.

Библиотечният фонд има 11 492 библиотечни единици, театралният салон е с 350 места, това е едно от най-красивите и модерни читалища в околността.

В читалището функционират три групи:

група за изворен фолклор, група за автентичен фолклор и група за стари градски песни.

 

Читалището като ценност

„Да се познават случилите се по-рано в тоя свят неща и делата на ония, които са живеели на земята, е не само полезно, но и твърде потребно, любомъдри читателю. Ако навикнеш да прочиташ често тия неща, ще се обогатиш с разум, не ще бъдеш много неизкусен и ще отговаряш на малките деца и простите хора, когато при случай те запитат застаналите по-рано в света деяния от чарковната и гражданска история.”
Така започва своята и наша история Отец Паисий. „Отец Паисий” било наречено и читалището в с.Красново по предложение на свещеник Михаил Боев.
На 09.01.1926г. местни родолюбци, водени от любовта към родния край и желанието да се поддържа пламъка на знанието и традициите основават читалището. То е символ на нашата култура, истинско огнище за съхраняване на националното самосъзнание, център за развитие и подпомагане на любителското художествено творчество, за усещане магията на словото и песента, средище на празненства, концерти и чесвания.
И до ден днешен то е светиня за красновци, място на родолюбие, дух и светлина, минало и традиции, настояще и бъдеще. Библиотечният фонд има 11492 библиотечни единици, театралният салон е с 350 места, това е едно от най-красивите и модерни читалища в околността. В читалището функционират три групи: група за изворен фолклор, група за автентичен фолклор и група за стари градски песни.

 

Народно читалище "Отец Паисий-1926г." село Красново:

- председател: Пана Димитрова

- секретар: Генка Цъцарова

Контакти: +359 895 442 454

Споделете: