×

Error message

 • Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in include_once() (line 1374 of /home/logixpny/public_html/folkloren-portal.eu/includes/bootstrap.inc).
 • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in FieldCollectionItemEntity->fetchHostDetails() (line 313 of /home/logixpny/public_html/folkloren-portal.eu/sites/all/modules/field_collection/field_collection.entity.inc).
лого Фолклорен ансамбъл към Народно читалище "Съзнание-1937" село Загориче

Информация

село Загориче, ул. "Витоша" №11

milena_rub@abv.bg

посещения: 12 410

Свали

За Контакти

Фолклорни ансамбли Самодейни ансамбли

Описание:

НЧ Съзнание село Загориче

е основано през 1937 година. Читалището е един от основните културни центрове на община Каолиново.

 

Културната институция развива своята дейност посредством:

 • предоставяне на читателски услуги;
 • развитие на самодейни състави;
 • подпомагане дейността на Формация за фолклорни песни и танци;
 • организиране на културни мероприятия.

Читалищната дейност се свързва не само с жителите на населеното място, а и с тези от цялата община Каолиново.

Развитието на културата на българина е особено осезаема що се отнася до младото поколение. Неговото приобщаване към националната култура и традиции се извършва с идеята за запазване на българската идентичност и обичаи.

 

ФОРМАЦИЯ ЗА НАРОДНИ ПЕСНИ И ТАНЦИ В ОБЩИНА КАОЛИНОВО

При НЧ Съзнание село Загориче, община Каолиново е сформирана Формация за народни песни и танци. Самодейният състав има свой ръководител, под вещото ръководство на който се провеждат репетиции всяка седмица.

Фолклорната формация е известна не само в общината, но и в цялата област и то благодарение на усърдната работа на всеки един от нейните членове. Съставът има свой репертоар, като на сцена се представят традиционни български песни и танци, характерни за региона.

Формацията за фолклорни песни и танци е един от съставите в общината, който има богата сценична история. Пред публика на фона на прекрасната българска музика се изпълняват различни видове хора.

 

САМОДЕЙНИ СЪСТАВИ В ОБЩИНА КАОЛИНОВО

При НЧ Съзнание село Загориче, община Каолиново дейност извършват няколко самодейни състава. Формациите при читалището изпълняват песни и танци от българския фолклор.

Основната идея, която стои в създаването и поддържането на формациите, е осигуряване на приемственост между поколенията и формиране на идеали в младите. Ангажирането на децата, а и цялото население на общината с народни песни и танци е добър знак, че българската култура и обичаи имат стабилна основа и ще се запазят.

Самодейните състави представят народно творчество на читалищната сцена, а също така и на общинската такава. Членовете на всяка формация имат традиционни български носии.

 

ОРГАНИЗАЦИЯ НА КУЛТУРНИ МЕРОПРИЯТИЯ В ОБЩИНА КАОЛИНОВО

 

НЧ Съзнание село Загориче, община Каолиново организира редица културни мероприятия. В културния календар на населеното място са включени множество събития, национални и местни празници.

 

Най-мащабните мероприятия, които се организират от много години, се провеждат по случай:

 

 • Лазарица;
 • Коледните и новогодишни празници;
 • Първа пролет;
 • 3-ти март;
 • и други празници с местно и национално значение.

 

Трябва да се спомене, че в организацията дейно участие вземат самодейните състави при народното читалище. 

Споделете: